Можат ли да се мешаат различни моторни масла?

ОБЈАВЕНО НА:

Според многу размислувања различните видови на моторни масла не треба да се мешаат и тоа е штетно за моторот на автомобилот. Доколку тоа размислување одговара на вистината, тогаш има нешто поважно, а тоа е што да се прави ако итно треба долевање на масло, а во моментов не се располага со истото?

Како што е извесно, моторното масло е своеобразен коктел од основа (минерална, полусинтетична или синтетична) и различни графтови кои придонесуваат за изведба на моторното масло. И точно е тоа дека производителите на масла не препорачуваат да се мешаат различни масла.

Ова е точно, само делумно. Не можете да комбинирате различни видови на масло во моторот бидејќи има можност за добивање на таканаречена пена, тиња или прегрејување. И дури и ако вашиот сосед тврди дека ги помешал различните масла и го вози автомобилот беспрекорно, вашиот автомобил може да се развие на поинаков начин.

Советот не е да експериментирате бидејќи ремонтот на моторот е значително поскап отколку да си купите точно препорачано масло од производителот. Мислењето е дека во никаков случај не треба да ги мешате маслата кои се идентични по своите својства, но се произведени од различни производители и тој принцип треба да се запази.

Јасно е дека производителите на автомобили имаат договори со производителите на материјали за подмачкување, кои се заинтересирани за тоа сопственикот на автомобилот да остане ангажиран со истиот бренд. Најлошото нешто, кое навистина може да се случи е течностите да реагираат и да ги загубат својствата. Затоа не треба да правите такви експерименти и да ги мешате различните видови на масла.

Што се однесува до мешањето на масла со различен вискозитет, тоа нема да предизвика оштетување на моторот. Особено кога станува збор за материјали за подмачкување од еден и ист производител. „Коктел“ од две масла со различни параметри ќе има „просечни“ својства. Со други зборови, ако смешате масло 5w40 и масло 0w30, ќе добиете 2w34 или 4w38, во вависност од пропорциите.

Општо земено, ако треба да долеете масло во моторот, а немате со сличен вискозитет при рака, можете да земете секое друго масло, но е подобро да е од истиот производител. Ова можете да го направите само во краен случај и во случај на нужда. Различните агрегати се приспособени за работа кон масла со различни вискозитети и е добро тие да се запазат.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK