Лоша навика: Никогаш не возете автомобил во апостолки

ОБЈАВЕНО НА:

Една неодамна студија во Велика Британија откри како дури 1,4 милиони несреќи и опасни ситуации се предизвикани со возење во апостолки. Сепак, во повеќето европски држави возењето на автомобил во апостолки не е забрането па затоа голем број на возачи преку лето вози во апостолки без никакви последици. Исто така е и во Хрватска.

Проблемот со возењето на автомобил во апостолки е во тоа што поради својот облик многу лесно можат да се лизнат под педалите, што при возење е исклучително опасно. Се продолжува време на реакција, а помалку искусните возачи можат да почнат да паничат и во потполност да се сплеткаат. Со оглед дека одредени возачи се свесни дека апостолките се опасни, одлучуваат да возат боси, но стручњаците предупредуваат дека ниту тоа не е добро решение со оглед на тоа дека е потребно да се користи поголема сила за да се стисне папучата на кочница.

Освен апостолките опасни се сите врсти на папучи и сандали кои се лапаво прицврстени за стапалото. За возење на автомобилот најдобар избор се лесните патики бидејќи овозможуваат најдобра контрола.

Одредени држави во своите закони за безбедност во сообраќајот имаат напишано казни за возење на автомобил во апостолки. Французите наплаќаат казна од 90 евра, а шпанските полицајци казнуваат со 200 евра.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK