Крај на зимските маки: Создадена асфалтна смеса која сама по себе го топи мразот

ОБЈАВЕНО НА:

Голем проблем во текот на зимата е мразот кој се наоѓа на патиштата, а тоа е опасно ако се вози со нессодветна брзина, или не се фрли навреме сол. Мразот не може самиот да се стопи без помош. Но, изгледа дека тие проблеми се или наскоро ќе бидат намдинати.

Научниците од Универзитетот за наука и технологија Хебеи во Шиџиажуанг, Кина развија решение кое може да стави крај на таквите проблеми. Тие го објавија текстот во научното списание ACS Omega. Тие создадоа асфалтна смеса која сама по себе го топи мразот. Тие користеле сол без хлорид, која е поеколошка.

Се меша во прав со сурфактант, силициум диоксид, натриум бикарбонат и згура од високите печки и се обликува во мали капсули, кои потоа се мешаат во асфалт.

Затоа, површината на патот е трајно малку посолена – а абразијата предизвикана од возењето автомобили постојано изложува нови микрокапсули. Таквото патување треба да трае до осум години. Новата површина веќе е успешно тестирана на еден излез од автопатот во Кина.

Температурите до минус 20 степени не предизвикаа т.н црн мраз, а свежо паднатиот снег веднаш се стопи.

Некои експерти се скептични и сметаат дека поради поголемата абразивност на асфалтот и гранулите, дупките ќе се појават побрзо.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK