Казни над 10.000 евра за прегазување на мачка

ОБЈАВЕНО НА:

На британскиот остров Џерси, на возачите им следува невообичаено висока казна за ситуација која некогаш во најдобар случај се сметаше за мала непријатност.

Островот Џерси потпаѓа под британската круна, иако не е дел од Обединетото Кралство или Европската унија, се подготвува да го измени Законот за сообраќај на патиштата. Во иднина истиот Закон може да содржи член предложен од организацијата за заштита на мачки со поддршка на повеќе од 5.000 потписници на петицијата. Предлогот предвидува казна за возачот кој ќе го напушти местото на несреќа во која удрил во мачка.

Доколку предлогот биде прифатен, возачот што ќе ја удри мачката со автомобилот ќе мора да го извести сопственикот на мачката, или Друштвото за заштита на животни или пак полицијата за инцидентот. Во спротивно, ќе следува казна до 10.000 фунти.

Предлогот се обидува да ги изедначи сообраќајните несреќи во кои возачите удираат во дивеч и многу други животни и несреќи во кои ударот на мачки. Во случај на прегазување или удирање во дивеч, возачите веќе се обврзани со закон да ја известат соодветната служба според сегашниот закон, а мачките досега беа изземени.

Новиот закон значително ќе го намали страдањето на мачките, кои побрзо ќе добијат ветеринарна нега, со што Џерси ќе биде првата британска територија што ќе им обезбеди таква заштита на мачките, поставувајќи ги темелите за подобрување на безбедноста на патиштата на животните на друго место.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK