Ја „хакнаа“ Tesla и си добија нов автомобил

ОБЈАВЕНО НА:

Група хакери успеаја да го хакнат Tesla Model 3 како дел од натпреварот за хакерство, а компанијата им даде автомобил за нивниот успех да покажат каде е ранлив моделот. Tesla e првиот производител на автомобили кој учествуваше на хакерски настан Pwn2Own, кој го води Здружената нуклеарна иницијатива на Trend Micro (ZDI).

Производителот им даден арасполагање на хакери Model 3 со цел да ги пронајдат и искористат слабостите во системот на возилото. Настанот се случи во Ванкувер оваа недела и тим од два хакери успеа да најде „дупка“ во системот на последниот ден од натпреварот.

Среќните хакери биле Амат Цама и Ричард Жу од тимот Флуороацетат кои се насочиле на инфозабавниот систем на Tesla Model 3 и користеа “бубачка на JIT во рендерирање” за да успеат да ја преземат контролата врз системот:

Во текот на изминатите 4 години Tesla имаше програма и според некои податоци компанијата им дала стотици илјади долари награди на хакери кои успеле да откријат слабости во нивните системи.

Производителот ја зголеми максималната исплата по пријавена на баг минатата година на 15.000 долари и исто така направи голем чекор во убедувањето на сопствениците кои ги хакираат сопствените возила. Од Tesla потврдиле дека нема да ја поништи својата гаранција кога возилото е хакирано поради “претходно одобрени безбедносни истражувања за доброто на компанијата.

Tesla исто така, беше прилично брза да се поправат слабостите пронајдени од хакерите.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK