Истражување: Секое трето возило на лизинг е електрично

ОБЈАВЕНО НА:

Електричните автомобили и оние со бензински мотори се меѓу најбараните возила за лизинг во 2022 година. Побарувачката за бензински модели значително расте, достигнувајќи пазарен удел од 40 проценти, а електричните автомобили за прв пат ја надминуваат границата од 30 проценти.

Ова е јасно од прегледот на лизинг пазарот за 2022 година во извештајот на LeasingMarkt.de. Неодамнешните бројки покажуваат дека теренците остануваат најпопуларниот тип на возила меѓу закупувачите, а потоа следи сегментот на мали автомобили.

Инфлацијата веќе се чувствува во просечната стапка на лизинг – таа ќе се зголеми од просечни 243 евра во 2021 година на 299 евра годинава. Со учество од 30 проценти – речиси една третина од сите закупувачи избираат електричен автомобил на LeasingMarkt.de – тоа значи зголемување од 5 процентни поени во споредба со претходната година.

Сепак, класичните автомобили направија најголем скок во побарувачката, особено оние со бензински мотор – забележаа зголемување на побарувачката од 8 процентни поени и беа на прво место со пазарен удел од 40 проценти. Губитници во 2022 година се дизелите и хибридите.

Додека дизелите губат шест процентни поени и на тој начин достигнуваат лизинг удел од дванаесет проценти (четврто место), хибридните возила губат дури седум процентни поени – тие постигнуваат удел од 18 проценти, што на крајот значи трето место меѓу најпопуларните типови на погони на LeasingMarkt.de.

Како и досега, лизингот е првенствено машко прашање. Во 2022 година, околу 85 отсто од закупите ќе бидат потпишани од мажи, а само 15 отсто од жени.

Во 2022 година, мажите избираат модели кои имаат просечна моќност од 178 КС. под хауба и чинеше во просек 307 евра. Жените, пак, исто така стигнуваат до својата дестинација но со просек од 147 КС. и трошат во просек само 248 евра на нивниот автомобил на лизинг.

Кога станува збор за изборот на модел, Fiat 500 Elektro е најдобриот електричен автомобил за женски возачи, додека најчесто изнајмен модел за мажи е Cupra Formentor.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK