Истражување: Коj ги прави најдоверливите возила за 2021 година?

ОБЈАВЕНО НА:

Американците многу веруваат во статистиката, а Consumer Reports постојано објавува анкети околу тоа кои се најдоверливите возила. Така се гледа квалитетот на возилата, кои имаат најмалку проблеми.

Lexus, Mazda и Toyota повторно се најсигурните брендови на последната годишна ранг-листа на брендовите за доверливост на автомобили, со само мало преуредување на листата што доведе до тоа Lexus да го освои првото место, а Toyota да се лизне на третото место. Оваа година првите пет се заокружуваат со Infiniti, кој забележа значително подобрување во доверливоста, и Buick, кој се пресели за едно место на петтото место оваа година.

Резултатот за доверливост се пресметува на скала од 0 до 100 поени, при што просечната оценка паѓа помеѓу 41 и 60 поени. За да се рангира брендот, мора да имаме доволно податоци од анкетата за два или повеќе модели.

Истражувањето се заснова на анкета што CR ја испраќа до своите членови. Тие преку анкетен лист одговараат колку биле задоволни од својот автомобил во последната година, односно наведуваат какви проблеми им направил автомобилот во тој период. Прашалникот е поделен во 17 категории, а конечниот резултат се бодува на скала од 0 до 100, каде што просекот се движи од 41 до 60 поени. Инаку, ова е база која брои над 300.000 автомобили произведени од 2001 до 2021 година.

 

место марка на автомобил бодови
1. Lexus 76
2. Mazda 75
3. Toyota 71
4. Infiniti 69
5. Buick 66
6. Honda 66
7. Subaru 66
8. Acura 64
9. Nissan 63
10. Mini 60
11. Hyundai 56
12. Chrysler 54
13. Porsche 52
14. Chevrolet 48
15. Audi 47
16. Cadillac 47
17. BMW 45
18. Ford 44
19. Kia 43
20. Volvo 42
21. Ram 40
22. GMC 37
23. Mercedes 34
24. Volkswagen 31
25. Genesis 30
26. Jeep 26
27. Tesla 25
28. Lincoln 18
Следете не и на:

24AUTO NETWORK