ИСТРАЖУВАЊЕ: Кои бои на автомобили најдобро ги кријат гребнатините и нечистотијата?

ОБЈАВЕНО НА:

При купување на автомобил една од желбите е и бојата. Понекогаш таа е и меѓу најважните одлуки. И за купување на одредена боја често се доплаќа дополнително бидејќи тоа може да биде „посебна“. И откако ќе се купи возилото почнуваат проблемите со чистењето, со собирањето нечистотија и прашина, и во најлошата варијанта справување со гребаниците по каросеријата.

Доколку сакате да бидете прагматични, ги пренесуваме резултатите од извештајот кој покажува која боја најдобро ги крие оние работи кои не сакаме да ги видиме на каросеријата на автомобилот.

Неодамнешниот годишен извештај за боите на новите автомобили на компанијата Axalta Paint (производител на бои) има една интересна информација – за боите кои најдобро кријат мали гребнатини на возилата, односно за боите на кои не се гребнатини. толку видливи.

Белите или светлите бои имаат предност, бидејќи на сонце најдобро ги кријат гребаниците, но и нечистотијата што се насобрала на каросеријата. Затоа и можеби се прашувате зошто возилата со бела боја потешко се валкаат, односно дамките после миење или валкање не се веднаш забележливи со голо око.

Од другата страна на спектарот се црни или темни бои.
Сите дамки или гребнатини ќе бидат позабележливи за окото и ќе бараат почести поправки на бојата и миење за автомобилот да изгледа привлечно.

Следете не и на:

24AUTO NETWORK