И тоа го измислија: Мотор што работи на бензин и дизел (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Моторот наречен Reactivity Controlled Compression Ignition engine – RCC може да постигне вкупна ефикасност од 60 проценти! Звучи неверојатно, но како што веќе Mazda и Infiniti докажуваат со развојот по моторите со внатрешно согорување, има уште многу простор за иновации во класичните мотори. Еден од најимпресивните нови концепти во овој поглед е RCCI, чија тајна е употребата на дизел и бензин за да се постигне таква висока ефикасност.

Засега моторот е подложен на тестирање и е концепт развиен од Универзитетот во Висконсин-Медисон. Во лабораториски услови има импресивни 60% термална ефикасност. Ова во пракса значи дека 60% од горивото се искористува – многу повисока вредност од било кој претходно познат сериски мотор со внатрешно согорување. За споредба, најновиот дволитарски четирицилиндричен мотор на Toyota има 40% топлинска ефикасност, а моторот Mercedes-AMG во F1 постигнува со напорна работа до 50%!

RCCI користи два различни видови на инјектори за секој цилиндар за мешање на ниско-реактивното гориво – високо реактивен бензин – дизел. Во теорија, сите ниски и високо реактивни горива може да се мешаат во RCCI, но комбинацијата на бензин и дизел изгледа најмногу ветувачка.

Процесот на работа се чини дека е повеќе од интересен – прво, мешавината на гас и воздух влегува во комората за согорување, по што се вбризгува дизел горивото. Бензинот и дизелот почнуваат да се мешаат за време на движењето на клипот до GMT, каде што се инјектира дополнителен дел од дизел горивото и целата мешавина се пали.

Овој мотор е многу поефикасен од нормалниот дизел, и е многу почист. Тоа изгледа како совршен мотор со внатрешно согорување, па зошто е природно – зошто да не се применува на сериски автомобили? Бидејќи се уште е во фаза на развој, а прашањето за истовремена опрема на автомобил со два радикално различни системи за согорување е доста комплицирано.

Следете не и на:
[Fancy_Facebook_Comments]

24AUTO NETWORK