И противпожарните стануваат електрични – први се користат во Лос Анџелес

ОБЈАВЕНО НА:

Противпожарната служба во Лос Анџелес може да се пофали со првата електрична противпожарна станица од ваков вид, и во Северна Америка и во светот. Возилото е направено од австриската компанија Rosenbauer и го носи името RTX. Специјалното возило го претстави началникот на локалната противпожарна единица пред музејот LAFD во Холивуд, каде беа опишани неговите предности и можности.

Благодарение на неговата електрична енергија, противпожарното возило значително ќе ја намали бучавата и штетните емисии во споредба со дизел моторите што се користат во моментов. За придвижување на RTX се користат два електромотори, по еден на секоја оска, кој обезбедува максимална моќност од 490 KС. Две батерии со капацитет од 132 kWh, направени од Volvo, обезбедуваат работа до 2 часа.

Противпожарната служба има и 3.0-литарски мотор на BMW со 300 КС, кој служи како генератор за зголемување на километражата. Цената на прикажаниот камион е околу 1 милион евра. RTX открива дека противпожарното возило може да собере речиси 3.000 литри вода и да пумпа околу 5.000 литри вода во минута. Возилото има и разни црева и се што е потребно за активностите на пожарникарите.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK