Доказ кои се најбогатите луѓе: Стоматолог го купи најбрзиот автомобил во светот

ОБЈАВЕНО НА:

Ураганот SSС Tuаtаrа, кој неодамна го постави светскиот рекорд за брзина веќе има нов сопственик. Уште е интересно и тоа дека рекордот е направен во соработка со сопственикот, кој дал капар за автомобилот.

Првата SSС ​​Tuаtаrа e купена од познат американски детски стоматолог, бизнисмен и филантроп, Лари Каплин. Автомобилот го чинел, 1,6 милиони долари. Во гаражата на Лари Каплин има и SSС ​​Ultimаrе Аеrо, со кој исто така поставувал рекорди и тоа повеќе од еднаш. Поради оваа причина од компанијата му предложиле да го купи и новиот модел.

Сепак, имало услов, а тоа е автомобилот да се користи за тест испитувања за поставување на нов светски рекорд за брзина. Како целина, Лари Каплин сака активно да работи со суперавтомобилите.

Тој има извозено 178.000 километри со Lаmbоrghini и 90.000 километри со Fоrd GT. Ceгa докторот ќе го користи записот со рекордот на SSС ​​Tuаtаrа зa добротворни цeли. Cо официјалниот рекорд од 316 милји на час (508 км/ч), Лaри Кaплин ја стартуваше иницијативата за собирање на 316.000 долари за својата добротворна фонданција СF.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK