Доаѓа Volvo EX90 со технологија што го „разбира“ возачот (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Напредните системи однадвор ќе работат со сензори и камери внатре за да им помогнат на патниците да бидат безбедни.

Наскоро доаѓа електричната замена за Volvo XC90. Во видео најава, извршниот директор на Volvo, Џим Роуан, ги потврди и името на новиот SUV и датумот на неговото деби. Ќе се вика EX90, а во целост ќе биде претставен на 9 ноември. Но, како и секое Volvo, и оба има нешто повеќе од тоа.

Во ова прво официјално соопштение, Volvo нуди увид во некои од безбедносните технологии што ќе бидат стандарден проблем за EX90. Вклучува пакет од камери, сензори, ласери и софтвер кој ја следи и надворешната средина и возачот.

„Сите Volvo EX90 ќе доаѓаат со невидлив безбедносен штит, уникатна комбинација на најнова технологија, поттикната од разбирањето на надворешната средина на автомобилот и состојбата на возачот внатре“, рече Роуан.

Овој концепт на разбирање е поделен на две области. Надвор, EX90 ќе користи напреден Lidar систем заедно со 16 ултразвучни сензори, осум камери и пет радари за следење на околината. Внатрешниот софтвер на Volvo го спојува сето тоа, а производителот на автомобили тврди дека е еден од најнапредните достапни системи. Тој е способен да детектира нерефлектирачки предмети како гума на патот на 120 метри и пешаци на 250 метри, а сето тоа додека патува со 120 км/ч.

Втората област влегува внатре, и тука можеби разбирањето добива многу поинакво значење. Повеќе сензори и камери се обучени за возачот, ги надгледуваат очите и стисокот на тркалото, но не е само двојна проверка за да се уверите дека очите се вперени во патот.

Volvo користи сопствен софтвер за да ја измери целокупната свесност на возачот, а ако работите не се нормални, системот ќе го предупреди возачот. Ако системот утврди дека возачот не реагира, ќе го запре EX90 и ќе повика помош.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK