Consumer Report: Електричните автомобили се недоверливи

ОБЈАВЕНО НА:

Констатацијата на најпрестижната аналитичка агенција се однесува на нејзината понова технологија за автомобили со батерии

Електричните возила се меѓу најнедоверливите автомобили и камиони во автомобилската индустрија денес, според рангирањето на Consumer Reports. Проблеми со целосно електричните возила се очекуваа бидејќи повеќето производители на автомобили, со исклучок на Tesla кој одамна е на пазарот, лансираа целосно нови електрични модели во последниве години.

Consumer Reports анкетираше сопственици на повеќе од 300.000 возила и заклучи дека електричните возила се најнедоверливи. Во споредба со хибридите и автомобилите со CNG, електричните возила со целосно батерии се сегментот со најлоши перформанси.

Бидејќи на купувачите на електрични автомобили им се допаѓа многу нова технологија, производителите на автомобили пакуваат модели со тони други карактеристики, што исто така води до проблеми.

„Производителите на автомобили користат електрични возила како тест кревет за секоја нова технологија што сакаат да ја испробаат“, изјави Џејк Фишер, виш директор во Consumer Reports, за CNBC. „Користејќи ја сета оваа нова технологија, има многу потенцијални проблеми со нив.

Оваа година електричните модели заземаат поголем дел од рангирањето од кога било досега. Различни стимулации и нови еколошки регулативи поттикнаа поголемо прифаќање на целосно електрични автомобили ширум светот, главно во обид да се намали загадувањето на воздухот од транспортот.

Според американската Агенција за заштита на животната средина, полнењето на хибридно или целосно електрично возило може да предизвика загадување од производството на електрична енергија, но вкупните емисии од возење електрични возила се пониски отколку од автомобилите на бензин и дизел.

Електричните возила, исто така, можат да станат „позелени“ со текот на времето, бидејќи енергијата обезбедена од чисти или обновливи извори како што се нуклеарните, соларните и ветерот се зголемува.

Извештајот опфаќа 24 марки на автомобили со воспоставена историја. Од 275 модели во извештајот, само 11 модели од седум марки се целосно електрични возила. Анкетирани се сопствениците на повеќе од 2.000 возила на Tesla.

На врвот на листата на електрични возила е Kia EV6, кој е далеку над просекот во однос на доверливоста. На дното на рангирањето за доверливост е електричниот Hyundai Kona.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK