Белгискиот град ќе донира пари од казни за брзо возење за да им помогне на жртвите од сообраќајки

ОБЈАВЕНО НА:

Според градоначалникот, на општината Алтер не и требаат пари - туку на семејствата на жртвите

Неодамна, белгискиот град Алтер објави дека почнувајќи од 2022 година, ќе ги пренасочат сите приходи од сообраќајните казни во добротворни фондови посветени на помош на жртвите во сообраќајот. Алтер се наоѓа во близина на главниот пат од Брисел до Бриж и Остенде на брегот и има многу сообраќај.

Со почетокот на учебната 2021 година, општината воведе зона со мала брзина од 30 километри на час во градското подрачје. Овој потег предизвика критики со тврдење дека зоната за мала брзина е само таму за да се полни општинската каса со неразумни казни.

Според градоначалникот Питер Де Крем, сепак, на Алтер не му требаат пари. Во интервју за ВРТ, тој објасни дека сите приходи најдобро ќе бидат потрошени за кампањи за подигање на свеста и помош за жртвите. Добротворните организации посветени на оваа проблематика, особено, имаат експертиза за користење на средствата.

Двете организации што ги именувал градоначалникот Де Крем беа Emilie Leus Fund и Ouders van Overleden Slachtoffers. Двата фонда имаат долга историја на кампањи за подигање на свеста за безбедноста на патиштата, како и материјална и ментална поддршка за родителите.

Градоначалникот Питер Де Крем кога ја бранеше зоната со мала брзина, објаснуваше дека поентата на казните е да се зголеми безбедноста на патиштата, а не да се собираат пари. Тој рече дека дотичните организации имаат уникатно искуство во оваа работа и зголемениот приход ќе им помогне да допрат до повеќе луѓе и да имаат поголемо влијание врз безбедноста на патиштата.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK