Xiaomi произведува и електрични скутери – цената е 424 долари (Видео)

ОБЈАВЕНО НА:

Ако сте мислеле дека кинеската компанија Xiaomi произведува само мобилни телефони и таблети, тогаш ќе треба да бидете разочарани од он ашто ќе го прочитате. Xiaomi веќе произведува различни електронски гаџети и освен електрични тротинети произведува и електрични скутери.

Наскоро треба да се претстават два нови електрични скутери, именувани A1 и A1 Prо. Тоа се мали скутери со електрични мотори. Тежат само 52 кг. Се вели дека ако целосно се наполнети батериите ќе бидат доволни, А1 да може да мине 60 км, а опсегот на А1 Pro е 70 км.

A1 Pro користи батерија од 960 W/h, додека базичната верзија на А1 користи батерија од 768 W/h. Батериите можат да се полнат, да се извадат и да ги однесат дома за повторно полнење. Максималната брзина е 25 км на час. Двата скутери имаат дисплеи во боја со сензорни контроли.

Ветуваат дури и гласовна контрола. Една од карактеристиките на моделот е присуството на камера со широк агол, што снима видео. Цената во Кина за моделот А1 е 424 долари. Во иднина, цената ќе се зголеми на 523 долари. Почетната цена на А1 Pro 566 долари, а потоа ќе се зголеми до 655 американски долари.