Време е за подготовка: Како со велосипед во зима?

ОБЈАВЕНО НА:

Вртењето на педалите датира уште од далечно време пред коронавирусот. И освен во особено снежни места и време, можете да се движите со велосипед дури и при студена сезона, на примед до и од работа. Сепак, според ADAC велосипедот треба да биде проверен на почетокот на темната и студена сезона.

Тркалата треба да се блокираат при притисок на сопирачките и доколку не функционираат така сопирачките треба да се прилагодат или да се заменат излитените гумени влошки. Цврстите рачки на сопирачките и на сопирачките треба да бидат подмачкани, така што ќе работат и при температури на замрзнување. Специјалните влошки за сопирачките се нудат од специјализираните дилери за употреба во студената сезона.

За безбедност во мракот е неопхотно функционално осветлување. Што се однесува до светлата, причината за дефект во работата често се врските со динамото или предните или задните светла. Скинатите кабли треба да бидат заменети, дефектните сијалици исто така мора да бидат заменети.

Место класични светлосни системи со динамо, неодамна се користеа светла на батерии. Автоматските светла обезбедуваат видливост дури и кога стоите. Ако сте надвор од при дождот, треба да сметате на динамото во центарот или на светлината на батеријата, а страничните динамо-системи често откажуваат при дожд, кал и снег.

Исто така е важно да го прегледате ланецот и запчаниците. Студените температури го отежнуваат менувањето на брзините така што ланецот и запчаникот треба да бидат исчистени со четка или стара крпа. Потоа механизмот на ланци и запчаници треба да бидат подмачкани одново, со оглед на тоа што влагата од дождот и снегот, како и солта на патот прават велосипедски ланец односно подложен на рѓа во студената сезона.

Добриот газечки слој на гумите е од суштинско значење кај зимските услови на патот. Затоа потрошените гуми треба да бидат заменети со нови. На снег малку помалку воздух во гумата обезбедува повеќе контакт со подлогата.

За да се гледа подобро од возачите и на тој начин да се зголеми вашата собствена безбедност, светлата облека е подобра од темната.

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK