Fiаt Tipo со проблем со воздушните перничиња – треба одење во сервис

ОБЈАВЕНО НА:

Проблемите, мали или големи постојано се детектираат кај возилата беа разлика дали се тие проризведени сега, пред неколку месеци и пред неколку години. Некогаш таквите повици за сервис се повеќе превентивни и се сака да се превенира кај модлеите за кои се претпоставува дека можеби го имаат тој дефект. Италијански Fiat ќе треба да повика 19.103 возила за кои се претпоставува дека имаат проблем.

Во објаснувањето за проблемот се вели дека „Софтверот на модулот на воздушното перниче може да биде неисправно. Поради тоа воздушното перниче може нема да се активира во случај на несреќа, тоа го зголемува ризикот од повреди“. Со сервисната акција се опфатени моделите произведени во периодот од 31 октомври 2020 година до 9 февруари 2021.

Местото на производство на возилата е Италија, а првично можниот проблем е детектиран во Германија.

Fiat recall code: 6320
Affected models: Tipo
Vehicle numbers (worldwide): 19 103

Source: Rapex Alert 17/2021 A12/00587/21

 

Следете не и на:

24AUTO NETWORK