Внимавајте – Како ги „пљачкаат“ туристите во овие земји

ОБЈАВЕНО НА:

На секое патување треба да бидете особено внимателни бидејќи крадците ги демнат туристи и се подготвени да направат многу работи и да користат трикови за да ви ги земат вредните работи, а пред се парите. Постојат неколку универзални правила за да се чуваме и заштитиме од крадците.

Во Кина е многу популарен трик кога кинески ги канат туристите на кафе, и им укажуваат на тоа како тие се обидуваат да им помогнат да се снајдат подобро и да ги научат основите на јазикот. Потоа тие се дружат со други луѓе и им ги крадат телефони, паричници и накитот.

Исто така е можно да наидете на лажни автобуски станици поставени од диви таксисти, а на нив да не застануваат воопшто автобуси. Целта на поставување на таква станица е да се извлечат туристи од патот, на крајот да мавтаат по такси и да платат двапати повеќе отколку за редовно такси.

Во Турција, често се случува на улица да се нуди чистење на чевли, и ако се согласите потоа бараат големи суми пари за чистење. Ако немате колку што барате, тие ве напаѓаат и ви ги земаат чевлите.

Во Шпанија е познат како се ограбува во хотелите, каде што двајца мажи облечени како полицајци бараат да ја пребараат вашата соба. Едниот разговара со гостите и ги распрашува а другиот краде.

Во Бразил, девојките намерно истураат пијалак врз мажи, и додека овие се чистат и се снајдат тие ги крадат вредните работи од нивните џебови или од масата.

Затоа отворете очи каде сте и со кого разговарате.