Зошто служат црвените линии на километражата?

ОБЈАВЕНО НА:

Дали некогаш сте си го поставиле прашањето зошто на километражите на некои од моделите на автомобилите делот за брзина од 30 км/ч и 50 км/ч е одбележан со црвени линии. Тие две брзини се разликуваат од другите кои се во бело.

Тоа го привлекуваа вниманието на многу лица. Некои сметаат дека на тој начин производителите на автомобили се трудат да го насочат вниманието за моментот на менување на брзина.

Таа верзија изгледа сомнително. Прво бидејќи смена на брзината треба да се гледа на бројот на вртежите. Второ, црвените линии на границите од 30 км/ч и од 50 км/ч ги има и кај автомобилите со автоматски менувачи каде возачот не учествува во смената на брзините.

Се покажува дека одговорот е многу едноставен. Овој дел од брзините е одбележан од страна на производителите за европскиот пазар. На Стариот континент правилникот за движење предвидува ограничување на брзината низ градовите од 50 км/ч, додека некаде и од 30 км/ч. И во овој случај станува збор за овие ограничувања.