Бидете трпеливи: Не го гасете моторот веднаш после долго патување

ОБЈАВЕНО НА:

За поголемиот дел од возачите на моторни превозни средства не е тајна дека моторите со турбо компресори е подобро да се остават да поработат малку на прaзно после долго патување. А знаете ли дека тоа правило е добро да се запази и кај атмосферските мотори?

Работата е во тоа што кога моторот се гаси веднаш после долго патување, запира и работата на водната пумпа. Клучните детали од моторот запираат да се ладат.

Има и уште една причина, која не е толку значајна, но многу експерти ја обележуваат како таква. Веднаш после исклучување на моторот, контролниот регулатор запира со дејство, но генераторот продолжува уште малку со својата работа. Тоа може да доведе до проблеми со електрониката во возилото.

Препораките после долго патување, кога моторот работел во продолжено време на големи брзини, независно дали е со турбо компресор или не е,  за да може да работи на една или две минути.